kuva: Laura Vornanen


Kokeen maasto-osuus suoritettiin Vihdissä Otalammella, ja tottis SPL Röykän eli järjestävän yhdistyksen kentällä Nurmijärvellä. Tuomarina Heidi Helin. Koirakoita oli mukana yhteensä 9 kpl, joista 2 alokasluokan, 2 voittajaluokan ja loput avoimen luokan.
 
Ensimmäisenä oli henkilöetsintäosio. Paikalle piti saapua jo 8:45, mutta ensimmäinen koira (voittajaluokan koira) pääsi maastoon klo 10 maissa, kun tuomari tutustui tätä ennen maastoon jne. Jo aamulla oli hyvin helteistä, lämpötila nousi päivän kuluessa siten, että varjossa n. 25*C. Olosuhteet etenkin 2- ja 3-luokan koirille olivat siis koettelevat, keskeytyksiä tuli runsaasti.

kuva (c) Johanna Pihala
 
HENKILÖETSINTÄ:
 
Vuoromme oli toisiksi viimeisenä, joten odotteluaika oli pitkä (klo 9-12:30). Käytin Miskaa pulahtamassa läheisessä lammessa ennen suoritustamme ja muutenkin aina välillä.
Miska vaikutti olevan ihan hyvässä vireessä, eli oli innokas oma itsensä. Puin pk-liivin Miskalle siinä vaiheessa, kun olimme matkalla haku-alueelle ja tuomari- ym ratahenkilöt näkyvissä. Esittäytyminen tuomarille, ja sen jälkeen lähti etsintäaika käyntiin ensimmäisestä lähetyksestä.
 
Lähetys 1: Vasemmalle etukulmaan, jossa Miska viipyi hetken aikaa ja vähän kerkesin ihmetellä, mitä siellä tapahtuu, mutta sitten alkoi ilmaista. Muutama haukahdus taisi päästä ennen kuin aloitti varsinaisen ilmaisun. Ilmeisesti oli tässä vaiheessa jo hajulla, eli onneksi ei tullut pois, kun ehdin kertaalleen huutaa "täällä päin". Ensimmäinen maalihenkilö oli naamioverkon alla maassa litteänä lähellä vasenta etukulmaa. Ilmaisusta Miska sai täydet pisteet. Hallintaan otto sivulle sujui ok.
 
Lähetys 2: oikealle etukulmaan. Meinasi lähteä etuviistoon,jolloin huusin "ei sinne", ja Miska korjasi suuntaa kohti etukulmaa, kävi etukulmassa, eteni n. 20 m takalinjaa pitkin ja tuli itsenäisesti takaisin. Eli varsin oikeaoppinen tyhjä pisto.
 
Lähetys 3: Vasemmalle n. 20 m kohdalta keskilijalta. Teki n. 15 m leveän laatikkopiston ja palasi itsenäisesti luokse. Toinen tyhjä pisto.
 
Lähetys 4: Oikealle n. 25 metriä keskilinjan alkupisteestä. Ei mielestäni edennyt suoraan tarpeeksi syvälle, vaan ilmeisesti olikin jo hajulla seuraavasta maalihenkilöstä, koska lähti kaartamaan loivasti vasemmalle. Työskenteli melko pitkään, ja aloitti parilla haukahduksella, sen jälkeen tuli taukoa, odotin vielä, kunnes aloitti varmemman ilmaisun. Annoin merkin tuomarille, ja lähdin koiraa kohti piilolle. Kun olin n. 15 m päässä piilolta, Miska juoksi vastaan luokseni, eli lopetti täksi aikaa haukun. Tällöin tietysti pysähdyin, käyttäydyin passiivisesti, en katsonut koiraa vaan poispäin, ja odotin että Miska palaa piilolle ja jatkaa ilmaisua, minkä se tekikin. Noin 4 m päässä piilolta Miska tuli taas luokseni ilman käskyä, ja olisin tietysti halunnut että Miska vielä jatkaa ilmaisemista niin kauan kunnes kutsun sen sivulle. Tuomari huusi kauempaa (ei jaksanut kuuman sään vuoksi juosta ilmeisesti piilolle saakka), että "ota vaan koira hallintaan", ja otin Miskan sivulle, ja sitten tuomari kehotti maalimiestä tulemaan ulos piilosta. Piilo oli umpipiilo, puulaatikko.
Ilmaisusta lähti tässä kohtaa muutama miinuspiste, koska Miska siis keskeytti ja kävi luonani välillä kun lähestyin piiloa.
 
Erityisen hienoa oli se, että Miska löysi tämän kyseisen umpipiilo-maalihenkilön, sillä toinen alokasluokan koira sekä useampi avoimen luokan koira ei löytänyt tätä toista maalihenkilöä. 1-luokan kilpakumppanimme löysi vasta kolmannen maalihenkilön, joka löytyi melkein 100 metristä eli alueen lopusta.
Nykyään, sääntömuutoksen jälkeen, 1-luokassa koiran tulee siis löytää 2 henkilöä kolmesta, eli koesuoritus lopetetaan kun kaksi on löytynyt. Uskoisin kyllä, että Miska olisi löytänyt myös kolmannen mh:n, jos olisi ollut tarpeen. ;)
 
Miska sai henkilöetsintäosiosta pisteitä 164/170. :)
 
Muuta mainittavaa henkilöetsintäosiosta: Maalimiehet olivat molemmat mieshenkilöitä, ja Miska meni (luvan saatuaan maalimiehen noston jälkeen) iloisena ja uteliaana tervehtimään ja tutkimaan maalimiehiä. Nämä eivät kehuneet koiraa vaan olivat aivan passiivisia (olen kuullut, että joissain kokeissa maalimiehet kehuvat koiraa esim. kun etsintäosuus päättyy tai jo piilolla hillitysti). Kehuin toki itse Miskaa suuresti, ja sen ilmeestä näki että oli tyytyväinen siihen, että sai kehuja minulta.
 
Meinasin vahingossa yhdessä kohtaa pitää kiinni lähetystilanteessa Miskan kaulapannasta, ja tuomari huomautti tästä. Hakukokeessa pannasta/tai koirasta ylipäätänsä kiinnipito on siis sallittua ainoastaan ensimmäiselle pistolle lähetettäessä. Tuomarin luo ilmottautumaan tullessa koira sai olla kiinni, kun taas tottiskentällä tässä vaiheessa koira tuli irrottaa hihnasta... En ole aivan varma, mitä säännöissä sanotaan ja onko eri luokissa eri tavalla. 2- ja 3-luokassa maastoon saapuessa käsittääkseni koiran tulee olla vapaana, 1-luokassa saa olla kiinni ja irrotetaan kun suoritus alkaa.
 
Pari miinuspistettä työskentelypisteisiimme tuli myös siitä, että ainakin kerran huusin "täällä" jota käskyä ei Miska totellut, vaan jatkoi (onneksi koska oli hajulla). Tuomari kehui koiran työskentelyä muuten, eli koira meni sinne minne pitikin ja löysi maalihenkilöt, eteni vauhdilla jne. En tiedä, kauanko meillä meni kahden henkilön löytymiseen, arvelisin, että n. 5 minuuttia, sillä hyvin nopeasti homma oli ohi. :)
 
Suorituksemme jälkeen pyysin vielä yhtä toista kilpailijaa haukuttamaan Miskaa autojen lähellä metsässä n. 25 haukkua. Miskan haukku ei tämän kokeen aikana ollut mielestäni läheskään sitä tasoa mitä on yleensä treeneissä, koska Miskan yksi vahvuus on treeneissä nimenomaan ilmaisu.
 
ESINE-ETSINTÄ:
 
Tein virittelyn normaaliin tapaan, eli piilottamalla Miskan nähden esineen n. 10 m päähän, ja lähettämällä Miskan etsimään sen, ja palkkasin herkuilla, kun toi esineen.
 
Tämän jälkeen lähdimme suorittamaan varsinaista 50 x 50 m esineruutua, joka oli haku-alueen vastapäisellä puolella metsäautotietä. Alue oli maastoltaan sellaista, että koiran työskentelyä oli helppo seurata, rinne joka vietti jnkv alaspäin, harvaa sekametsää. Lähetin Miskan alueen vasenta sivureunaa pitkin etsimään, ja se löysikin n. 40 metristä läheltä sivureunaa esineen (puukorkoinen isohko kovapohjainen kenkä). Haisteli pienen hetken esinettä ennen kuin otti suuhunsa ja toi vauhdilla. Ehti sylkäistä esineen jalkojeni juureen, eli luovutuksesta lähti 1 piste. Kokonaisuutena 29/30 p.
 
TOTTIS:
 
Tämä osio jännitti etukäteen eniten, koska tiesin, että 100 cm hyppy voi joskus olla hiukan epävarma Miskalle, eteenmenosta en ollut varma itse, ja istumisen sijaan Miska oli viimeaikoina tarjonnut seisomista ja maahanmenoa. Lisäksi (koska harjoittelemme tottista lähes pelkästään ihan itseksemme eikä missään yhteistreeneissä.) en ole Miskan kanssa ikinä harjoitellut henkilöryhmää, ja laukauksia se on kuullut vain muutaman kerran aiemmin, eikä itse tottista ole sinänsä laukausten kera treenattu kuin ehkä kerran yli vuosi sitten ;)
 
Miska ei ole kuitenkaan ikinä säikkynyt laukauksia mitenkään, joten en ollut asiasta kovin huolissani.
Tottiksessa oli mukana enää kolme koirakkoa yhdeksästä, koska suurimmalla osalla maastoissa oli mennyt pieleen niin, etteivät enää olisi voineet saada tulosta, ja keskeyttivät. Kuumuus jatkui, kentällä paahtoi aurinko suoraan lähes pilvettömältä taivaalta, varjossa edelleen +26*C. Viilensin Miskan vatsapuolta, kainaloita ja jalkoja kylmällä vedellä kastelemalla ennen kentälle menoa.
 
Saimme suorittaa liikkeet ensin, kun parimme oli paikkamakuussa.
 
SEURAAMINEN: arvosana erittäin hyvä.
Meni mielestäni niin hyvin kuin Miska osaa, meillä seuraaminen ei ole koskaan ollut mikään aivan huippuhyvä, tämä oli sellaista 8-9 tasoa mikä on normaali hyvä Miskan taso. Lähti heti alusta alkaen innolla mukaan, oli hyvässä motivaatiossa, piti kontaktia koko seuruun ajan lähes katkeamatta. Istui nopeasti eikä muutakaan erityistä huomautettavaa ollut.
 
ISTUMINEN LIIKKEESTÄ: arvosana erittäin hyvä.
MAAHANMENO JA LUOKSETULO: tuomarin mukaan jätätti aavistuksen valmistelevassa (seuraamis)osiossa, ja olisi voinut mennä vieläkin nopeammin maahan. Luoksetulo oli vauhdikas. Annoin huomaamattani pienen vartaloavun "sivulle" käskyllä. Arvosana hyvä.
TASAMAANOUTO: Erinomainen
ESTEHYPPYNOUTO: Arvosana: puutteellinen; pieni kosketus menohypyssä, paluuhyppy jäi hyppäämättä eli kiersi esteen; ilmeisesti oli ajautunut liian lähelle estettä ja tajunnut liian myöhään, että ei pysty ponnistamaan niin läheltä yli. Miska kyllä tajusi että olisi pitänyt hypätä, ja oli vähän nolon näköisenä ja hiukan pasmat sekaisin, eli tuli kapulan kanssa suoraan sivulleni eikä eteen :) Kehuin kuitenkin liikkeen päätyttyä Miskaa, koska se kuitenkin yritti ja toi kapulan, hyvä että ratkaisi tilanteen mieluummin näin eikä jättänyt kokonaan noutamatta tai mennyt lukkoon ongelmatilanteessa.
A-ESTENOUTO: Erinomainen
ETEENMENO: erittäin hyvä. Omasta mielestäni meni oikein hyvin ja olen tosi tyytyväinen. Lähti lujaa ja meni MELKEIN suoraan. Pienestä vinoudesta tuomari mainitsi. Meni maahan nopeasti.
PAIKALLAMAKUU: Erinomainen, ei huomauttamista.
 
Tottis yhteensä 91 p.
 
Loppupisteet: Maasto 193 p ja tottis 91 p -> 284 p/I-tulos/HK1, sij 1.