Kuten edellä kerroinkin, talvella tuli taukoa treeneistä sairastelujen ja myös muutaman viikon pituisen ulkomaan reissuni takia, enkä päässyt täysipainoisesti aloittamaan Miskan fyysisen kunnon kartutusta kevään kokeita varten ajoissa. Ensin sairasteli koira, ja nyt viimeksi itselläni oli lähes kuukauden flunssa. Tilanne nyt toukokuussa onkin se, että Miska ei ole vielä läheskään siinä kunnossa kuin oli viime keväänä. Mutta nyt on onneksi  päästy hyvään vauhtiin ja jos koira pysyy terveenä, niin kuukauden päästä Miskan kunnon pitäisi olla taas huipussaan.

Untitled%203-normal.jpg

Kuvassa Miska ja koirakavereita Ojangon pelloilla 29.3.14

Vauhtikestävyyttä pitäisi saada lisää, mikä on tärkeää voittajaluokan hakukoiralle. Ilman polkupyörää (tai hiihtoa) ei harjoittelusta saisikaan riittävän intensiivistä, mutta pyörällä on helppo tehdä intervallityyppistä vauhtikestävyysharjoittelua. Peruskuntoa voisi treenata myös niin, että itse juoksen, mutta oma kuntoni ei myöskään nyt ole vielä aivan kohdillaan. Kuitenkin alle 10 km lenkki koiralle on lyhyt ravivauhdilla tehtynä. Canicross-valjaita lenkeillä kyllä käytän, mutta koska koiran kunto ei ole tällä hetkellä tarpeeksi  hyvä, ja koska se on näin pienikokoinen, ei se jaksa kovin pitkiä vetopätkiä kun vertaa siihen, mitä taso oli viime vuonna. Juostessa siis vedätän niin, että vihjesanalla Miska lähtee vetämään, ja pyrimme menemään lujaa muutaman sadan metrin matkan, sitten monesti päästän koiran vapaaksi jotta se saa rentoutettua lihakset, tätä minuutti pari, ja sitten uusi vetopätkä. Peruskestävyysharjoitteluna menee toki sellainenkin, että Miska menee edellä ravaten ja liina on koko ajan tiukalla. Vaikka itsestä ei tässä tunnu, että koira vetäisi, on pieni vastus kuitenkin tämän kokoiselle koiralle kohtuullinen ja lisää lenkin tehokkuutta.

Tärkeänä ja erityisen hauskana kuntotreeninä toimivat myös viikottaiset leikkituokiot koirakavereiden kanssa. Usein haku-treenien päätteeksi pääsevät koirat kirmaamaan keskenään. Miskan parhaita kavereita ovat ehdottomasti pikkusisko Ihku sekä nuori ihastuttava Musi-mudi-tyttönen unohtamatta Narri-kelpietä. Uros-kelpie Nuuk saa myös toisinaan Miskan vauhdikkaisiin takaa-ajoihin, ainakin jos on tyttöjä mukana.. Tällöin kuitenkin meteli on melkoinen, kun muut urokset ovat Miskan mielestä olemassa, jotta niitä voi paimentaa ja komentaa haukkuen.

Haku-treenit ovat sujuneet hyvin. Yliheittoja ei tosin edelleenkään ole juuri harjoiteltu, eikä tilanne ole niiden osalta oikein edistynytkään. Ongelmana on siis, että kun kyseessä on herkkähaukkuinen koira, on sille saatu opetettua väärä käyttäytymismalli perinteisellä yliheiton opetuksella eli sillä, että yliheitettäessä lähtee jäniksenä pakeneva maalimies. Tästä seurauksena Miska haukkuu nyt jo yliheitossa ja odottaa vain että näkee pakenijan, silmillä yrittää tätä etsiä. Aiemminkin on todettu, että liian innostavat avut (=pakeneva tai esiinpomppaava maalihenkilö) provosoivat ylimääräistä äänenkäyttöä Miskalla, joten näitä ei sillä ole oikeastaan voitu käyttää. Treeneissä jos teen peräkkäin useamman yliheiton järjestelmällisesti, niin häiriöhaukkuminen vähenee treenin loppua kohden. Uskoisin, että tekemällä peräkanaa esim. 10 yliheittoa, joissa maalimies on joko etäällä piiloutuneena suoraan edessä, tai ei ole maalimiestä ollenkaan vaan tehdään tyhjä yliheittäen, edellämainittua kiekumista saataisiin pikkuhiljaa työstettyä pois.

Umpipiilojen ilmaisua olen käynyt harjoituttamassa kahteen kertaan kevään aikana raunioilla. Näistä harjoituksista on ollut suuri hyöty.

Hakukoe 10.5.2014

Kävimme 10.5.14 Veikkolassa elämämme kolmannessa voittajaluokan hakukokeessa, jossa valitettavasti vasempaan etukulmaan jäi maalimies löytämättä. Tulosta emme siis tällä kertaa saaneet. Emme jatkaneet enää esineruutuun, kun henkilöetsintä meni näin. Henkilöetsinnän vasemman etukulman suhteen kyseessä oli tilanne, jossa tuuli radalta ulospäin, keskilinjan suunnassa vastatuuleen. Näin ollen koiran olisi pitänyt etukulmassa mennä radan ulkopuolelle tai aivan piilolle asti, jotta olisi saanut hajun. Maalihenkilö oli umpipiilossa, ja kokeen 6 koirasta ilmeisesti vain yksi oli löytänyt tämän. Kukaan voittajaluokan koirakoista ei saanut tulosta kokeesta edellämainitusta syystä.

Muuten olen hyvinkin tyytyväinen päivän suoritukseemme niin maastossa kuin tottiksessakin. Henkilöetsinnässä pistotus sujui lähestulkoon käsikirjoituksen mukaisesti, eikä koira päässyt "karkaamaan" kuten on useassa aiemmassa kokeessa käynyt (kun saa hajun, lähtee esim. 100 m päähän tai ylittää keskilinjan). Tuli hienosti kutsuttaessa ja muistin kehua tästä vuolaasti. Löydöt olivat n. 150 m ja 280 m kohdalla radan oikealla puolella. Ilmaisuista täydet pisteet. Hallintaan piilolla tuli molemmilla kerroilla 2.käskyllä, mistä nyt ei otettu pistevähennyksiä. Mielestäni itse luin maastoa ihan hyvin, ja osasin lähettää oikeista kohdista, en lähettänyt samalle alueelle uudestaan tai lähettänyt puuta päin ;)

Tottiksessa asiat menivät tällä kertaa päälaelleen sikäli, että ne liikkeet joita jännitin ja pelkäsin eniten, onnistuivat erittäin hyvin tai erinomaisesti, kun taas meidän vahvimmat liikkeet eli eteenmeno ja A-estenouto menivät ennenkokemattomalla tavalla. Syyt kuitenkin löytyvät ihan siitä miten oli harjoiteltu ennen koetta, koira siis toimi täysin loogisesti niin kuin nyt yleensä aina koirat tuppaavat tehdä. Eteenmenossahan en yleensä ota Miskalle treeneissä maahanmenoa muutoin kuin vasta kentän päässä palkalla kuin ehkä 1/6 treenissä, mutta nyt olin ennen koetta ottanut peräti joka toisella kerralla maahanmenon, kun huomasin että se ei pysäytyskäskyä oikein enää totellut vaan halu oli niin kova kentän päähän ja palkalle. Yleensä maahanmeno siis on ollut hyvinkin vahva tällä koiralla. A-estenoudossa puolestaan tapahtui niin, että koira lähti hyvin ja suoritti esteen menosuuntaan, otti kapulan, mutta palasikin metrisen hypyn kautta :) Tämä ilmeisimmin sen vuoksi, että tuo hyppy kun on meille ollut haasteellisin (jotta koiralla olisi itsevarmuus suorittaa millä tahansa vieraalla kentällä mikä tahansa metrin hyppy) niin sitä oli toki vahvistettu etenkin paluuhypyn osalta. Näinpä Miska ehkä ajatteli, että tulemalla paluun hypyn kautta saa isoimman palkan. Fiksu otus ! Pitääpä muistaa, että jatkossa voisi vahvistaa yhtä lailla myös A-esteen paluuta, hih. Näistä suurehkoista pistemenetyksistä huolimatta 85/100 p tottiksesta. Maastosta kahdella maalimiehellä ja ilman esineruutua 115 p. Loppupisteet 200/300 p.