Palveluskoirien SM-kilpailut käytiin tänä vuonna 7. - 9.8. Vantaalla. Tavoitteemme oli sama kuin viime vuonna, eli päästä tottiksesta läpi niin, että saataisiin kokeilla aina mielenkiintoisia ja haastavia SM-hakumaastoja.

Koko alkuvuosi oltiin käytännössä treenattu SM:iä varten, ja treeniaikaa luonnollisestikin satoja tunteja erityisesti maastojen osalta. Lisäksi sekä koiran että ohjaajan kuntotreeniä oli tehty, pyöräilyä, juoksua ja uintia. Alkukesästä oli ollut jos jonkinmoisia haasteita, jotka kuitenkin oli saatu selätettyä. Miska oli siis varsin hyvällä mallilla haun ja esineiden osalta juuri SM-viikonloppuun mennessä.

Myös tottelevaisuutta oli harjoiteltu määrätietoisesti. Siinä muut liikkeet olivatkin ihan hyvällä mallilla, mutta hypyn kanssa on ollut nyt ongelmia koko alkuvuoden, eli koiralla on vaikeuksia hypätä kapulan kanssa takaisin. Tämä johtuu tod näk siitä, että valitettavasti se on kolauttanut itseään muutaman kerran juuri paluuhypyllä, ja sen vuoksi epävarmuus hypyssä on kasvanut. Ja hyppyliikehän on sellainen, että koira pääsee sen kunnolla vain jos asenne on kohdillaan. Itsevarmuutta ja voimaa on oltava, muuten ei pieni mudi metristä hyppyä selvitä. Hyppy oli kuitenkin saatu elokuun alkuun mennessä paljon paremmaksi, hankin jopa kunnollisen oman hyppyesteen kotiin, jotta voitiin harjoitella tarpeeksi. Käytin Miskan myös pariin kertaan osteopaatilla, eikä alkukesän tutkimuksessa mitään erityistä vaikuttanut olevan. Heinäkuussa sitten meidän vaki-manuaaliterapeutti Anna Hammaren ei ollut saatavilla, ja kävimme meille ennestään tuntemattoman osteopaatin vastaanotolla. Siellä jäi ehkä aavistuksen epäselväksi, oliko jotakin pahempia jumeja vai ei, ja mielestäni hoito ei tehonnut kuten yleensä (eli koira oli hoidon jälkeen yhtä jäykkä kuin sinne tullessa). Tämä vähän jäi mietityttämään, mutta luotin kuitenkin siihen, että mitään erityistä ei ammattilaisen tutkimuksessa ja käsittelyssä löytynyt, lähinnä pientä kireyttä SI-nivelen seudussa.

   lIMG_2892%20pien.jpg

Valitettavasti SM-kilpailuissa kävi sitten niin, että emme päässeet edes kokeilemaan maastoja, kun lauantai-aamuna suoritettu tottelevaisuusosuus epäonnistui osaltamme.

Lopulta se oli parista liikkeestä kiinni, joista lähti pisteitä roppakaupalla. Hyppyesteellä kiersi paluuhypyn, ja A-esteellä tapahtui ratkaisevin moka, joka oli minun oma: Heitin kapulan ensimmäisellä kerralla niin vinoon, että pyysin saada heittää uudestaan. Hädissäni annoin Miskalle siinä vaiheessa tuplakäskyn odottaa, kun lähdin hakemaan kapulaa heittääkseni sen uudestaan. Eli tästä lähti pari pistettä. No toinenkin heitto meni vinoon ja aivan liiian lähelle estettä. Koira lähti hyvin ylittämään menosuuntaan, mutta valitettavasti se ei päässyt suorittamaan estettä paluusuuntaan, koska kapula oli niin lähellä estettä ja vinossa kulmassa. Lisäksi kapulan palautuksesta lähti pisteitä, muistaakseni vino luovutusasento jne. Näin ollen A-esteeltä pistemenetyksemme oli 10-13 pistettä yhteensä.  Paikallaolosta erinomainen, seuruusta hyvä, jäävistä muut hyvä, paitsi istuminen puutteellinen (jäi seisomaan). Tasamaanouto tyydyttävä (yleensä on ollutkin, koska liike ei meillä ole tarpeeksi "vietikäs"), eteenmeno erittäin hyvä. Yhteensä 70 p.

Muuten siis ihan kiva (= meidän oman tason mukainen, joka ei ole ikinä ollut erityisen huikea) tottis, mutta valitettavasti estenoudot johtivat niin suuriin pistemenetyksiin huomioiden meidän vanhat tutut ja tiedossa olevat puutteemme tottiksessa, että pisteemme eivät riittäneet 20 parhaan joukkoon ja jatkoon.

Onnea kuitenkin kaikille viikonloppuna hyvin suoriutuneille, erityisesti haun SM-kultamitalisteille Kaarinalle ja Hiskille sekä hopeamitalisteille Marialle ja Benille sekä pronssimitalin Antille ja bc Eliot Deabeille ! :) Toivotamme teille kaikille paljon tsemppiä pohjoismaiden mestaruuskisoihin NOM:iin, joka käydään tänä vuonna Ruotsissa.

PK-SM 2015 haku, tulokset

1. Kaarina Jaakola ja bcu Tending Lucky One,  278.5 p

2. Maria Wilenius ja labradorinnoutaja uros Helkyn Roquefort,  278 p

3. Antti Arponen ja bcu Eliot Deabei,  273 p.

_______

4. Henriikka Havukunnas ja bpgn Valkohampaan Au-Au, 225 p.

5. Liis Tönnov ja kelpie Kelmi Valtavalta, 225 p.

6. Heli Partanen ja ssn Amories Femina, 216.5 p

7.  Minna Sarvanne ja bpmu Giramin Elric, 216 p

8. Minna Vilpponen ja bc Tending Ace Maker, 212 p

9. Kaisa Jämsä ja rwu Miklaus Lucky Touch, 210

10. Eveliina Kallio ja bokseriuros Flirtin Qorttelin Qurko, 205 p.

(huom, tämä sijoituslistaus 4.-10. ei ole virallinen, sillä vain kolme ensimmäistä saivat hyväksytyn tuloksen. Muilta koirakoilta jäi käsittääkseni vähintään yksi maalihenkilö löytymättä henkilöetsinnässä)