Tänään oli syytä riemuun pisteiden ja koulutustunnuksen puolesta, mutta täytyy sanoa, että tämä koe ei ollut meidän sujuvimpia ja helpoimpia. Monenlaisia pikkumutkia oli matkanvarrella ja työskentelyssä oli toivomisen varaa, eli tästä on taas hyvä jatkaa treenejä.

Kokeen maasto-osuus alkoi 9:30 maissa henkilöetsinnällä Espoon Siikajärvellä. Siellä suunnin olemme joskus käyneet treenaamassa omallakin porukalla, mutta ei kuitenkaan tuolla kyseisellä paikalla, joten maasto oli meille uusi.

Etukäteen jännitinkin tällä kertaa nimenomaan henkilöetsintää, kun edellisessä 2-luokan kokeessamme meillä oli jäänyt yksi maalimies etukulmaan, ja itsellä ei ollut ollenkaan varma olo siitä, onko saatu riittävästi palauttavaa treeniä edellisen kokeen jälkeen. Lisäksi viimeisen kokeen jälkeen meidän treeneissä on ollut tiettyjä ongelmia, kuten esimerkiksi se, että pientä huolimattomuutta on vaikuttanut olevan ilmassa, eli maalimiehet eivät ole löytyneen entisellä Miskamaisella varmuudella, ja lisäksi en ole meinannut millään saada sitä lähtemään suoraan sinne minne lähetän.
Meinasinkin jättää tähän 6.10. kokeeseen nyt menemättä, kun HPH:n syysleirillä edellisenä viikonloppuna ei ehkä mennyt ihan putkeen harjoitukset - juurikin yllämainituista syistä mm.

Kun kuulin, että henkilöetsintä-osio olisi tässä 6.10. kokeessa ensimmäisenä, niin päätin että menemme Miskan kanssa kuitenkin, sillä ajatuksella että sitten jos maastot ei onnistu, niin ei jäädä turhaan tottikseen, vaan oltaisiin tehty pelkkä henkilöetsintä. Tottapuhuen mitään kauheita paineita ei ollutkaan kun oma vuoromme maastossa tuli. :)

HENKILÖETSINTÄ: 167 /170 p.

Päästiin hommiin numerolla kolme, eli ei ollut kuin vajaan tunnin odottelu tässä kohdin. Vähäistä tuulta oli ja aurinko paistoi, varsin suotuisat olosuhteet (ainakin jos olisi osannut arivioida paremmin tuulensuuntaa). Maasto oli melkolailla perusmaastoa, ei mitään erityisiä korkeuseroja tms. Sekametsää siis. Keskilinja oli mutainen leveä polku, jossa oli suuria vesilampia, joten maastossa se olikin ehkä haastavin osio, miten löysi suht kuivan kohdan mistä lähettää koira ;)
Ensimmäisenä lähetin oikeaan etukulmaan, jonne irtosi ihan hyvin ja kohtalaisen suoraankin, teki n. 25 m leveän piston (annoin työskennellä rauhassa, enkä huutanut mitään vaan odotin että Miska tuli itse pois keskilinjalle). Miska haukahti muutaman kerran jossain oikean etukulman tienoilla, mutta ei ollut mitään ilmaisuhaukkua vaan lähinnä ensimmäisten innostushöyryjen päästelyä. Tästä tuomari rokotti 1-2 pistettä.
Seuraavaksi lähetys vasempaan etukulmaan, jonne lähti ensin vähän vinoon mutta korjasi suunnan edettyään 20 metriä, meni kulmaan, ja alkoi haukahdella ensin epäsäännöllisesti (oli ilmeisesti hajulla ja kierteli piilon lähistöllä), ja pian haukku muuttui hyväksi tasaiseksi ilmaisuhaukuksi. Miska jatkoi hyvin ilmaisua kunnes kutsuin sen sivulle (ja tuli jopa ensimmäisellä käskyllä ja sain annettua käskyn ihan korottamatta ääntä), oli uteliaan kiinnostunut umpipiilosta ulos ryömivästä maalihenkilöstä. Tämä tuomari salli sen että koira saa käydä tervehtimässä (haistelemassa) maalihenkilöä, mikä on ihan kiva juttu kyllä.

Seuraava lähetys keskilinjalta n. 20 m päässä alkupisteestä. Lähetykset onnistuivat vaihtelevasti, en ihan 100% tyytyväinen ollut nimenomaan pistojen suoruuteen. 1-2 kertaa kävi niin, että Miska eteni 15 m ja palasi takaisin. Kerran kävi niin että ei lähtenyt ollenkaan ensimmäisellä käskyllä vaan jouduin sanomaan kaksi kertaa peräkkäin lähetyskäskyn (sitten kyllä lähti ihan hyvin). Pari kertaa myös kävi niin, että koira lähti sen verran vinoon, että jouduin kutsumaan takaisin ja lähettämään uudestaan. Tästä tuli tuomarilta hyvää palautetta siihen, että Miska ei paineistunut liikaa siitä että jouduin sen pois kutsumaan, vaan lähti sitten kuitenkin uudella lähetyksellä ihan hyvin.

Miskan vauhti oli koko kokeen ajan ihan hyvä. Aikaa meillä meni nyt enemmänkin siihen, että (edellisen kokeen kokemuksen perusteella) halusin varmistella ehkä liikaakin ja en edennyt kovin vauhdikkaasti keskilinjalla itse. Edellisessä kokeessa etenemisemme oli huomattavasti vauhdikkaampaa ja pistot muutenkin parempia kaikin puolin kuin nyt, mutta "olosuhteisiin nähden" (eli että ei ollut kovin monia kunnon treenejä takana ennen nyt tätä koetta) hyvin Miska työskenteli.

Pari ylityslähetystäkin tuli, eli lähetin suoraan vauhdista, ja ne menivät varsin mallikelpoisesti.
Hyvää oli omasta mielestäni nyt se, että vaikka aivan suoria eivät pistot olleetkaan, niin Miska upposi vallan hyvin 90% lähetyksistä.

Toinen maalihenkilö löytyi keskilinjan oikealta puolelta n. 100 m kohdalta. Haukku oli hyvä, ja piilolla tuli sivulle toisella käskyllä. Maalimies ei ollut umpipiilossa, ja Miska oli hänestä innostuneempi kuin ensimmäisestä maalihenkilöstä (ilmeisestikin Miska oli sitä mieltä, että nyt sopisi kyllä saada palkkaa, kun edelliseltä maalihenkilöltä ei tippunut mitään ;) ).

Sitten 150-200 metrin välillä minuun hiipi epävarmuus, pelkäsin koko ajan että päädymme 200 m merkille eli radan päähän ilman että tulee kolmatta löytöä. Tuntui että Miska teki ihan hyvät pistot ja eteni ja oli jo tutkinut alueen takakulmia myöten kun itse seisoin n. 170 m kohdalla, ja ikään kuin jumitin siihen kohtaan uskaltamatta edetä. Tässä vaiheessa tuntui että aikaa oli mennyt tuhottomasti, kun lähettelin Miskaa melko tiheään siinä 100-170 m välillä, ja kysyinkin että paljonko meillä on vielä aikaa. Aikaahan oli sitten 2½ minuuttia, ja siinä vähän tuskan hiki meinasi pukata pintaan (koska HALUSIN että se kolmaskin nyt löytyisi).
No, sitten kun uskalsin liikkua vähän kohti 200 m merkkiä, niin kyllähän se Miska sieltä sen kolmannekin maalihenkilön löysi, vasemmalta puolelta keskilinjaa, n. 190 m kohdalta, puulaatikko-umpipiilo. Ei ollut aivan takarajalla vaan ehkä n. 40 m syvyydessä keskilinjalta katsottuna.
Haukku oli hiukan pätkivää siinä vaiheessa kun aloin lähestyä piiloa. Sain tuomarilita hyödyllisen ohjeen jatkoa ajatellen loppuarvostelun yhteydessä, nimittäin kuulemma vaikka haukussa tulee taukoja, jos ohjaaja näkee piilon ja koiran, niin ei tarvitse pysähtyä piilolle mennessä joka kerta kun koira keskeyttää haukun PAITSI jos koira tulee piilolta pois, silloin on tietysti odotettava hiljaa että koira palaa ilmaisemaan piiloa.

Miska sai kaikista kolmesta ilmaisusta täydet pisteet eli 3 x 10 p. Työskentelypisteistä lähti muutama piste siis siitä kun haukahteli niitä innostushaukahduksia juostessaan ekalla pistolla, ja jotain pisteitä taisi lähteä siitäkin että kahdella viimeisellä piilolla jouduin antamaan pari käskyä että Miska pysyi sivulla kun maalihenkilö mönki ulos piilostaan.
Aikaa meillä meni 14½ minuuttia, eli aikaa jäi ruhtinaalliset 30 sekuntia. Aika tarkkaan käytetty aika, etten sanoisi.
Yhteensä 167 p. Huh !!


ESINE-ETSINTÄ 28 p.

Esineillä oli pikkutuulta ja edelleen aurinkoista. Alue oli selkeä ja suurimmaksi osaksi hyvä näkyvyys oikeaa takakulmaa lukuunottamatta. Lähetin ensimmäiseksi alueen oikeasta laidasta. Miska lähti hyvin ja juoksi aika syvälle, ei  muistaakseni löytänyt ensimmäisellä yrittämällä esinettä, mutta lähetin sitten vielä uudestaan, kun ei ollut mielestäni käynyt ihan ruudun takakulmassa 50 m:ssä, ja sitten Miska jo palasikin täyttä laukkaa suussaan pieni punainen lapsen kumisaapas. :)
Sen jälkeen ei sitten tullutkaan mitään hirmuisen hyviä pistoja, jostain syystä Miska jäi koko ajan ruudun etuosiin eikä meinannut edetä, kunnes sitten eteni ja meinasi koko ajan olla ulkona ruudun vasemmasta laidasta. Lähetyksiä tuli runsaasti ja lopulta "työvoittona" toi toisen esineen, ja suoritus oli sitten siinä. Pisteitä tuomari vähensi 2 p siitä, että koira oli juossut kuulemma hyvin läheltä ruudun keskiosassa olevaa esinettä, mutta ei ollut reagoinut siihen (ei varmasti huomannut koska Miska nostaa kyllä kaikki mitä löytää).

TOTTELEVAISUUS 89 p.

Tottis pidettiin meille tutulla kentällä Talin huipulla.

-Seuraaminen: Arvosana erittäin hyvä. (olisi voinut olla vähän tiiviimpää. henkilöryhmä meni ok).
-Liikkeestä istuminen: Puutteellinen. Maa oli märkä ja lammikkoinen, ja jostain syystä Miska päätti että siihen ei voi istua (liikkeen aloituksessakaan ei millään meinannut haluta istua ja ottaa perusasentoa, vaikka yleensä ei välitä vaikka maa olisi märkä, joten mikähän tässä nyt sitten oli :) ). Jäi seisomaan. Ei istunut lopussakaan perusasentoon..
-Liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo: Erittäin hyvä. (loppuperusasento oli vino, muuten liike kunnossa)
-Liikkeestä seisomaan jääminen: Erinomainen
-Tasamaanouto: Tyydyttävä. Tämä liike meni niin sanotusti pieleen normaaliin verrattuna, ja minusta johtuvasta syystä eli sanoin "Hae" kun yleensä sanon "tuo", ja Miska lähti mutta jäi puoleen väliin kysymään, että "ai mitä ?" Eli jouduin antamaan lisäkäskyn, ja Miska ei mennyt ja noutanut kovin innokkaasti vaan ravasi /käveli. Toi kuitenkin esineen, luovutus ja perusasento lopussa ok.
-Hyppynouto: Hyvä (kosketus molempiin suuntiin)
-A-estenouto: Erinomainen
-Eteenmeno: Erittäin hyvä. Lähti hyvin, meni suoraan, Hiukan hidasti loppumatkasta, mahdollisesti toinen tassu oli kipeä ? Kokeen jälkeen katsoin oikean tassun pohjaa jossa oli aristusta ja punoitusta, olisiko maastossa loukannut ?
-Paikallamakuu: Erinomainen.